Literair tijdschrift Poze

Op https://www.gerardstout.nl/poze-tijdschrift/ vindt u alle nummers van Poze als pdf.
Hierna de beste nummers.

Poze 18 & 19 & 20

Poze 18 van aug. 2021

Dit nummer gaat over erfgoed en taal. Korte verhalen en een aanpak van Covid-19 met Jodium.

Cijfers over planpraters en streektaalliteratuur.

Analyse van Keerlke en Marthao Ledeng.

Streektaalprijzen van het Dagblad van het Noorden op een rij.

Klik op de afbeelding voor de pdf

Poze 19 oktober 2021

Over dialect, familieverhoudingen, het leven van mijn moeder en Diep geworteld van Keur & Keur.

Klik op de afbeelding voor de pdf.

Poze 20 juli 2022


Boek, groot formaat 182 pag.
Afhalen voor Euro 30,00 (kostprijs)
Of voor een goed gesprek.

Pdf: klik op afbeelding.

Volgend nummer

Voor nummer 21

Poze literair cultureel tijdschrift voor omstreken & Drenthe

Poze 14 Westerkwartier

Over (streek)taal, Westerkwartier en over zwartheid en witheid in regio-literatuur. Welke rol spelen zwarte (getinte) medeburgers in Nedersaksische literatuur en in verhalen in de standaardtaal van schrijvers uit de noordelijke regionen? Was Robinson Crusoë een Drent?

Suggesties voor beleid op Nedersaksisch taalgebied.

Bijdragen van o.m. Tonko Ufkes, Jan van Ginkel, Gezienus Omvlee, Ria Westerhuis.


Klik voor de pdf op de afbeelding.

Poze 15 Migratie Erica

Over migratie in Zuidoost-Drenthe, genealogie, wijken en kanalen, een kort verhaal en in bijna 20 pagina's een bespreking van zeven boeken van schrijver Jan Veenstra. Uiteraard een verrassend kort verhaal Reiger.

Klik voor de pdf op de afbeelding

Poze 16 Oorsprong Nedersaksisch

Over de oorsprong van talen in Oost-Nederland. Nedersaksische literaire tijdschriften van een halve eeuw kritisch bekeken. En welke variant van Drents is de meest voorkomende? Meertalig, onder meer het halve proefschrift van wijlen mijn neef Dr. Geert Kocks.

Klik voor de pdf op de afbeelding

Poze 17 Oorlogsverleden

Over Siet Bootsman, schrijver uit Groningen. Over Jan Naarding en Henk Prakke en wat WOII met  hen deed. Henk Nijkeuter van het Drents Archief is bezig met een biografie over Naarding. Ik kijk ernaar uit. Alles gaat voorbij, behalve het verleden. Wie aanvullingen of correcties heeft, laat het me weten. Voel je vrij met open vizier je mening en je vragen te ventileren. Verder in deze Poze een associatief en voor sommige lezers onbegrijpelijk Corona-verhaal. Over podagristen en de heruitgave van hun werk. Tips voor bestuurders in Drenthe en andere belangwekkende zaken.

Klik voor de pdf op de afbeelding

Poze

Poze 7 Drentse literatuur

Met onder meer Em. prof. Walter Schönau over Der Erlkönig, Em. prof. dr. Jan B.F.N. Engberts over het klassieke Denken in China. Essay over literatuur in Drenthe naar aanleiding van het boek van Henk Nijkeuter over geschiedenis van Drentse literatuur 1945-2015. Wolfsklauw is een indringend kort verhaal. Prof. Goffe Jensma (Friese Taal- en Letterkunde) over Taal, identiteit en literatuur. Ook een aanzet voor een Noordelijk Stijlboek.

Klik op afbeelding voor pdf.

Poze 10 Creolisering

Over Lectoraat Nedersaksisch.

Bibliotheek op zoek naar nieuwe vorm.

Creolisering van taal.

Herschreven verleden (Inleiding bij reünie van de RK-HBS in Emmen op 15 oktober 2016).

Een (lang) kort verhaal. Herbert Hakvoort. 

The Water Kingdom (over China).

Boekenoverzicht Ter Verpoozing.

Europese Euro's naar dialect.


Klik op afbeelding voor pdf.

Poze 11 Grenzkontakte

Mehrsprachige Sonderausgabe. Deutsch, Nederlands, Drents. Achtergronden over gebruik van dialect in Noord-oost Nederland en in Niedersaksen.
Veränderungen in Sprache und Literatur im niedersächsischen Sprachgebiet. Wenn es um Sprache und Literatur geht, hat das Plattdeutsche nur eine recht kurze Geschichte. Dialekte sind in erster Linie nützliche Sprachen für den Alltagsgebrauch. In den vergangenen hundert Jahren ist eine kleine schriftliche Tradition mit Poesie, Prosa, Schauspiel und Liedern entstanden. Dialekte gehören nicht gerade zu den Kultursprachen. In Norddeutschland, Niedersachsen und entlang der Ostseeküste wird auf dem platten Land Plattdeutsch gesprochen. In den Städten

nimmt der Anteil der Plattdeutsch Sprechenden ab.

In Groningen, Drenthe, Twente ist der Gebrauch von Dialekten in Literatur und Musik eher ein Hobby einer kleinen Gruppe von Liebhabern. Haben die Regionalsprachen und Dialekte den Anschluss an die Hochkultur verpasst? 


Klik op afbeelding voor pdf.

Poze 12 Onze Talen

Suggesties voor update van het tijdschrift Onze Taal.


Klik op afbeelding voor pdf.

Poze

Poze 4 Hollandse letterkunde in Stad

Notulen MvNL (maatschappij van Nederlandse Letterkunde) Afd. Noord.

Korte verhalen in en rond De Sleutel in Groningen tijdens en na de jaarvergadering  op 22 maart 2016.

Fritz Haber – de Scheikundige, toneel door Chrétien Schouteten

Buiten Binnen Drenthe, gedicht van Hayat Ezzeroili

Verloren horizon, kort verhaal ook op YouTube te beluisteren.

Klik op afbeelding voor pdf.

Poze 5 Hokjesman

Over vluchtelingenwerk, de Hokjesman, voorpublicatie uit de roman van Victor Cate. Een kort verhaal van Yasamin Arbabi. Twee korte verhalen Dorpsvreugde (beelden fietstocht 18 april van Peize naar Norg) en Chinese whisper (beelden van de Onlanden op 14 april 2014) op Youtube te beluisteren.

Klik op afbeelding voor pdf.

Poze 6 Architectuur

Met o.a. het korte verhaal Genius Loci.  U ziet beelden uit Noord-Drenthe; mijn fietstocht op 28 april 2016. Het nummer staat in het teken van architectuur en literatuur. Cor Kalfsbeek heeft de Grote Culturele Prijs toegekend gekregen. De architect volgt mij in de rij prijswinnaars. Deze Poze geeft de overgang weer van schrijver naar architect.


Klik op afbeelding voor pdf.

Poze 8/9 HBS Emmen

Aandacht voor de Rooms-Katholieke Hogere Burgerschool in Emmen. De H.B.S startte in 1959 en verdween in 1974 met de invoering van de Mammoetwet (Met in 1975 de laatste herexamens). Op zaterdag 15 oktober is er een reünie van alle leerlingen, geslaagd en minder geslaagd. Iedereen is uitgenodigd om losse eindjes – indien aanwezig  – af te hechten. Ik begon als onnozel kind in de brugklas van de H.B.S. Ik was een van de weinigen van Erica. Door inspanningen van Geert H. Kocks – mijn neef en mijn latere leraar Duits op de H.B.S tot hij werd opgevolgd door Geert Beekman – kwam ik op de H.B.S terecht. Deze Poze is een onevenwichtige mix van serieuze beschouwingen en luchtig grasduinen in mijn archief. 

Gerard op de Weegh (natuurkunde en scheikunde) schreef een kort verhaal over een reünist.

Ben Feringa – Nobelprijs scheikunde – laat zien hoe hij klein kan zijn in het grote en groot in het kleine. Oud-leerling en nu hoogleraar scheikunde met een mondiale uitstraling op het gebied van nano-chemie. Nano betekent dwerg. Hij is een reus in de scheikunde en laat niet na bij elke gelegenheid Gerard op de Weegh te noemen als zijn grote inspirator. Terecht. Ik kan ervan meepraten. Theo Mensen schrijft over Grenservaringen als effectieve leermethode.

Jan van der Meer – destijds leraar geschiedenis – schreef het openingsverhaal over het ontstaan van het katholiek hoger onderwijs in de Zuidoosthoek. Han van der Krogt geeft een terugblik op zijn H.B.S-tijd.

Eind jaren 60 raakte de H.B.S besmet met Parijse toestanden. Democratisering en inspraak. De gevolgen waren in die tijd niet onaanzienlijk. De Dwarsligger, een alternatieve versie van de schoolkrant Het Buitenhof / Het Binnenkrot, haalde de regionale en landelijke pers. Ongemak, onkunde, en onwil. Wie zal het achteraf zeggen? Theo Mensen reconstrueert zijn rebelsheid.

Klik op afbeelding voor pdf